Badadam

Har varit en del turbulens det sista, men nu börjar det väl hända en del spännande saker. Här följer en kvick uppdatering!

(x) - Fylla i anmälningsblankett
(x) - Få ett ifyllt "charachter reference" - fd. Mentor
() - Få ett ifyllt "childcare reference 1 - L & H
() - Få ett ifyllt "childcare reference 2 - B
(X) - Kopia av passfoto x 2
() - Fotocollage
(x) - Polisutdrag
() - Friskhetsintyg
(X) - Boka tid till hälsoundersökning - Får kallelse när de har tid med mig
(X) - Fyll i och skicka in blankett för att få polisutdrag - 24/8
(X) - Maila mentor
(x) - Skriva ett personligt brev
(X) - Betala för polisutdraget - 27/8
() - Skicka efter foton
(x) - Ta kopia på betyget från Sydafrika
(x) - Ta kontakt med B om barnvakteri
() - Ringa vårdcentralen för att höra om tid, ingen kallelse synes ännu!
() - Skicka anmälningsblankett, kopia på passfoto, referenser x 3, polisintyg, friskhetsintyg, fotokollage, 200 :-, betyg från Sydafrika, personligt brev. (ev. skickas P- och F-intyget senare) 


Datadadam

B-day, lagom spännande. 19 år liksom. Tja, det går över. Imorrn är det fredag!

Satt och passade småtjejerna i tisdagskväll, de låg och sov så det var ju inte jätteansträngande. Har två, eventuellt tre pass nästa vecka med. Känns toppen bra! Jag pratade lite med modern i tisdags innan jag gick hem och hon undrade vad jag skull hitta på sen och jag berättade om au pair planerna till England varpå hon utbrister att hon varit iväg som au pair ett år i England. Fantastiskt det ju! Så hos familjen B ryms ju allt jag är nöd av att veta. Fantastiskt :)

Annars så är det rätt lugnt. Får väl ta lite kontakt med folk snart så att jag får in alla references.

Simma lugnt!

Ett steg i taget.. pyttepyttepyttelitet..

Skepp och koi! (-fisk)

Jahapp, tiden går ju rätt fort ändå. Faktiskt, det är liksom, redan måndag. Hajjar ni? Och imorgon, tisdag, igen, ännu en gång. Tiden travar ju förbi som attans om man tänker efter. Lite tokigt ändå ju.
Denna veckan fylls det år dessutom, fan, den födelsedagen har så gott som smugit sig på mig. Tur att man kom på det lite innan iaf. Heh.

Annars så är det väl rätt bra. Har dock kommit fram till att jag måste sluta läsa alla au pair - bloggar, jag får sådan abstinens så det är löjligt :S Jag får stänga ner alla sidor och intala mig själv en massa lugnande försäkringar om att jag också kommer åka iväg. Tids nog. Blah.

För övrigt gick första barnvakteriet strålande med småtjejerna och jag har eventuellt ett par till i veckan. Återstår att se. Skitkul hade jag iaf. Och jag delar med mig av mig själv, alla tider som erbjuds! Arbetserfarenhet ftw!

Jag är dessutom nästan klar med mitt personliga brev, åtminstone de större pusselbitarna som ska vara med, sen återstår väl en del redigering. Har fått för mig att det ska ligga på ungefär 2 datorskrivna sidor. Känns som att jag kanske, rätt troligt, kommer att få korta ner isf. Hah, kan nog behövas, det är nog en del överflödig info med ändå. Nåväl, snart färdigt iaf :)
Stör mig lite dock, att det liksom inte finns mer jag kan göra och sysselsätta mig med här om dagarna. Och nej, jag är inte helt sysslo-, och värdelös. Jag fixar en massa, men jag vill ändå fixa en massa mer med det här. JAJA. ALLT I SINOM TID.
Tålamodtålamodtålamordtålamod.

Arbetserfarenhet ftw

Tjenix.
Skulle passat barn idag, blev dock inte av, var lite så där halvdant bestämt. Så en annan gång. Istället vandrade jag och morsan till några hon trodde kunde behöva hjälp. Och mycket riktigt är de t.o.m. i stor nöd av det. Så yes, jag är utlämnad till tre rara tjejer på 7, 3, 1 1/2 år. Riktigt härligt. Första passet på lördag! :) En bra blandning dessutom!

To Do List - uppdatering

Lite har ju faktiskt utvecklats sedan en kort tid tillbaka, tänkte då att jag kan lägga in en uppdaterad lista med fler avklarade och tillagda punkter.

(x) - Fylla i anmälningsblankett
() - Få ett ifyllt "charachter reference" - fd. Mentor
() - Få ett ifyllt "childcare reference 1 - L & H
() - Få ett ifyllt "childcare reference 2 - N & M
(X) - Kopia av passfoto x 2
() - Fotocollage
(x) - Polisutdrag
() - Friskhetsintyg
(X) - Boka tid till hälsoundersökning - Får kallelse när de har tid med mig
(X) - Fyll i och skicka in blankett för att få polisutdrag - 24/8
(X) - Maila mentor
() - Prata med N & M för mer "arbetserfarenhet"
() - Skriva ett personligt brev
(X) - Betala för polisutdraget - 27/8
() - Skicka efter foton
() - Ta kopia på betyget från Sydafrika
() - Barnvakta N och N, toesdag
() - Barnvakta N och N en gång till
() - Ta kontakt med B om barnvakteri
() - Skicka anmälningsblankett, kopia på passfoto, referenser x 3, polisintyg, friskhetsintyg, fotokollage, 200 :-, betyg från Sydafrika, personligt brev. (ev. skickas P- och F-intyget senare) 

Ja, så ser det visst ut just nu.
Jag fick iaf mitt polisutdrag igår, riktigt härligt! Och började för ett par dagar sedan på mitt personliga brev. Ah, det blir nog bra.

Vad tycks förresten om nya designen, nu är jag nog skapligt nöjd, tror jag.

Slutsats..

Ja, då var äntligen dokumentation av min resa till Sydafrika upplagd, sisådär ett år senare.

Jag är nöjd med resan och glad att jag gjorde den, det var en helt fantastisk upplevelse och jag har många fina minnen med mig. Dock vill jag nog ge ett tips eller två till er som också funderar på att åka iväg som volontär såhär. Tänk efter noga, klarar ni att vara iväg så länge utan familj och vänner? Det jag vill poängtera är att jag var 17 när jag åkte, vilket kanske kan vara lite väl ungt för en sån här resa. Men tja, man härdas ju.

För mer intresse se Contemplation på bilddagboken.se och titta på agusti-sept -08 så hittar ni alla mina fina bilder där.

Peace!

Birthday! 10/9 - 2008

Vaknade trött vi 6-tiden. Lite halvt illamående. Käkade tråkig frukost.

Tänka sig, idag är det min 18-årsdag äntligen!
För att fördriva tiden så läste jag. De sista timmarna var drygast.
   Tyvärr fick jag inte filten med mig, vågade inte stoppa den i ryggsäcken då alla i mittgången stirrade på mig.

Caroline och TH mötte mig utanför planet. När de såg mig började de sjunga den svenska gratulationssången. Det visade sig att killen som gick förbi oss just då också var svensk, så där fick man ännu ett grattis.
   Sedan flöt allt på bra. TH stoppades då hon glömt en cola i ryggsäcken, men det tog inte lång tid att åtgärda. Efter det letade vi efter ett rökställe som inte fanns. Och sedan satte vi oss för att fika. Jag tog en chokladmilkshake + en kaka som Caroline bjussade på.

Och just nu sitter jag och passar de andras grejer medan de tittar i affärer.
Och nu kom de tillbaka. Så nu väntar vi bara på att vår gate ska komma upp så att vi kan komma iväg. Nu är det banne mig inte långt kvar. Fy vad jag längtar efter en dusch. 
   Tänka sig att jag tilldelats myndighetsskap idag. Shit pommes.

På flyget från London mådde jag illa, fruktansvärt! Här lyckades jag sova det mesta av tiden, som tur var.
   På kastrup flöt det på kvickt. Vi behövde inte vänta alls länge på bagaget. Dock så gjorde inte det att mitt tåg till Kristianstad gick snabbare.

Caroline möttes oväntat av sina föräldrar på vägen ut. Vi tog tåget allesammans och jag och TH hoppade av på malmöcentral. Strax kom hennes pappa och hans tjej + hundarna. De satt och höll mig sällskap tills ca 10 min innan tåget gick.

Och nu sitter jag här, trött och jäkligt grinig. Carro kom hem för mer än en timme sedan, TH borde vara hemma vid det här laget och jag sitter på tåget.
Banarbete försigår tydligen så jag måste byta till buss i hässlehåla. Varför i  hela fridens namn händer sånt här alltid mig?!
Till råga på allt måste jag upp svinigt tidigt imorgon för att åka till skolan, så innan dess ska jag hinna orgnaisera ihop saker inför det.

Nej tvi vale.

Time to go! forts. 9/9 - 2008

Till slut kom vi till flygplatsen. Vi fick checka in direkt och hann precis säga hejdå innan vi var tvugna att borda. Gay pratade i telefon men lyckades i sista minuten slänga en kram åt mig och TH.
   Av någon outrundlig anledning så blev jag satt längst ner i planet. Låångt ifrån de andra. Lagom spännande.
Under tiden vi lyfte släpptes ett par tårar. Jag kommer att sakna alltsammans.
   Resan till Johannesburg gick snabbt och smärtfritt.

Sedan dess har vi irrat omkring, käkat och handlat lite. Så nu väntar vi bara på att Fabian ska få checka in sitt bagage och få sitt boarding pass så att vi alla kan komma in på området och gå i affärer. 
Dock så har jag bara 10 rand kvar nu. Men jag är nöjd.

Väntetid kvar 4 h.

Mycket riktigt lyckades vi checka in Fabians bagage och när det var gjort drog vi vidare för att komma in på området. Detta gick som på räls och glada strosade vi sedan omkring i butikerna. Det fanns ett par som var riktigt toppen! Men som sagt, lite småmynt kommer man inte så långt med.
   Länge gick vi tills vi följde Fabian till gaten. Här satt vi en stund och tog det lugnt innan vi beslöt oss för att dra vidare mot vår egen. Som ett sista minne fick jag spela in hans girly-whatever-min, så underbar! Sedan vart en stor bamsekram och ett adjö. Usch, jag hatar fortfarande farväl. Men vi har iaf bestämt att vi alla ska mötas upp i Amsterdam som tydligen är ett toppenställe. Aja, det är jag på iaf!

Japps, finns väl inte så mycket att tillägga om vistelsen här, jag hade en stark dragning till milkshake men hittade dessvärre inget sådant. Köpte lite vatten och väntade på att få borda planet.
   Till vår förfäran upptäckte vi att jag, utav någon ytterst märklig anledning, fått plats någon helt annanstans, återigen långt ifrån de andra. Hm, märkligt, ja. Och trist förstås.

Så nu sitter jag vid EXIT med en liten och tanig, brittisk tant bredvid mig. De andra två sitter 6-7 rader längre fram. Ja, det var ju typiskt. Just nu har jag dessutom kommit tillrätta och jag orkar inte flytta på mig.
   Har tagit av dojjorna och bytt strumpor. Superskönt! Och, haha, den här gången ska jag allt norpa med mig mysfilten banne mig!

Nu känns det allt bra konstigt. För drygt en och en halv timme sedan satt man och diskuterade gamla och kommande bra sightings med Fabian. Men nu kan man inte det mer. Ytterst märkligt. Och vid den här tiden imorgon kommer jag att ligga och sussa sött i min egna säng, för att sedan åka till skolan på torsdag. Hua.

Nu kör de och bjuder på dricka. Jag undrar vad jag vill ha. Har redan vatten så det blir nog juice. Fixar inte riktigt läsk faktiskt.
Nåväl, underhållning har jag allt för natten åtminstone. För sova lär jag ju inte kunna.
Rita, skriva, film, läsa, titta på bilder etc. Mjo, lite har jag att stå i.

Fick fisk till mat, var okej. Tittade på film hela natten. Dodgeball, Fantastic four och nästan hela Horton.
Lite tråkigt att sitta utan tjejerna, men det gick bra.
Jag lyckades sova omkring 2 h. Trots det tycker jag att tiden gick rätt fort.

Time to go! 9/9 - 2008

Steg upp en kvart tidigare idag för att försöka packa lite. Fick dock inte mycket gjort i totalt mörker.
   Ingen av oss i TeamSweden gjorde något på morgonronden. Vår allra sista, svårt att förstå.
Vi körde direkt till mahoed clearing där lejonen varit föregående dag. Mycket riktigt fanns de kvar. Här fick man ett par tjusiga bilder på Shaka, utfläkt i gräset med morgonsolen i bakgrunden. Bra bilder fick jag också på Micas småtroll. Här satt vi i ca en timme, sen började lejoninnorna med ungar att vandra iväg hemåt mot koppien. Shaka däremot gick till Jack för att fylla på magsäcken ytterligare. Det var mycket underhållande att få se honom med huvudet i busken där djuret låg. Till slut blev han väldigt paranoid och gick baklänges in i busken samtidigt som han släpade Jack med sig. Tuggljudet var också mysigt att lyssna på, hans grymtande ihop med ben som knäcks. Mycket trevligt.
Efter detta drog vi iväg på måfå. Försökte hitta elefanter men så tog telemtrybatteriet slut och det fanns inga i reserv. Så vi drog vidare på en lång runda, detta blev vi lite stressade av då förmodligen endast 20 min skulle bistås i huset innan avgång. Men vi spinnade vidare tills vi stötte på en tanninförgiftad kudu som de var tvugna att betrakta i 5 min. Men till slut kom vi tillbaka iaf.

Allra först tog jag tag i frukost. For sedan till rummet för att packa samtidigt som jag käkade. Långt hade jag inte kommit förrän Gays hemska stämma ljuder "five minutes left guys". Stressad som fan lyckades jag  (mot mitt förstånd) packa klart och dra ut grejerna till bilen. Här fick vi ändå vänta på Gay och Kate. "Suck"

De som följde med var Ben, Danielle och Kerri. Resten stannade. Chiquita fick en stor kram av mig och Carro, stackaren blev alldeles tårögd. Usch vad jag kommer sakna folket. På vägen stannade vi till i Gravelotte för att tanka. Ytterligare utdragna och bortslösade minuter.


Last monday, trip to town. 8/9 - 2008

Gick upp lite tidigare idag då vi skulle köra Vicky till bussen. Dock så kom Gay och Kate inte förrän kl 06, så Vicky hann precis till en väntande buss.
Kate verkar hänga ett tag här nu. Hon jobbar på ett annat reservat, Makalaka tror jag det hette. De har lite fler fränare djur där. Men hon är en trevlig britt.
Hursom, när vi kom fram till köpcentret blev det frukost. Chicken majonaise toast + chokladmilkshake. Och nej, jag har slutat bry mig om vad jag äter nu den sista tiden. Blir ingen skillnad ändå.
   Jag köpte skorpor till resan hem och lite underkläder samt vykort. Så nu har jag fortfarande lite slantar kvar att spendera på flygplatsen i Jo-burg.
   Idag hämtade vi också upp en ny volontär. Jag kan inte hennes namn än, men vet att hon är amerikan. En sak jag vet är att jag inte kommer att engagera mig i henne. Definitivt inte under bara en dags bekantskap.
   När vi kom tillbaka började vi packa. Fy bubblan vilken giganto väska. Usch!
Sedan lunch. Lite blandat på bröd, äggmajonäs, tonfisk + lite annat smått och gott. Till efterrätt (!) fick vi en cheesecake, supergott! Och Gay var kocken. Efter maten tog jag tag i disken. Tänkte då slippa att skriva in datan i datorn. Det är nämligen så att datan kraschade och vi måste nu fylla i sedan juli månad. Och det, är inte LITE. Tvi.
Och av någon outgrundlig anledning var det ingen som gjorde det nu när vi diskade heller. Alla är riktigt lata och tar inga egna initiativ. Danielle har dock satt sig. Jag får nog gå och hjälpa henne om en stund tror jag.

Tyvärr får jag ingen kaka av Danielle. Det fanns inget smör till det. Men det gör inget, jag och Carro bjussar ut vår glass ikväll istället. Vi kommer ändå inte att hinna käka upp den.

Fy fan vad varmt det är!

Nåväl, planen för resten av dagarna är väl följande. Vila, hjälpa Dani med data, organisera biljetter, pass etc, åka ut på rond, duscha. Ta det lugnt och försöka att vara vaken hela kvällen!

Mycket riktigt gick jag och lade mig fram till nästa drive. Superskönt men dessvärre även supervarmt och superklibbigt.
Danielle fick massor av hjälp av TH så jag behövde (nog) inte lägga mig i.
Runt 4-tiden drog vi ut. Jag tog tag i kartan. För allra sista gången.
Tydligen så hade lejonen kalasat på en elandtjur vid mahoed clearing. Jack (elandantilopen) hade fäldigt fina revben som fläkts upp och skyltats för alla bipasserande. Lejonen var dessutom kvar så vi behövde inte vänta länge innan trillingarna kom. I deras hasor följde även Micas ungar som jag nog aldrig sett utan mor sin så öppet och så nära. Så här fick jag allt några fina bilder, samt några filmsnuttar. Dock så blev det mörkt och värdelöst att ta bilder. Just då behagade även, typiskt nog, Mica, Selati och Amarula att kräla fram från sina gömställen och sälla sig till ungarna. Innan detta hade även två av storpojkarna irrat iväg förbi oss mot mahoed clearing.
Mjo det var ett par dryga timmar vi satt här, men det var värt det skulle jag nog vilja påstå. I mörkret fick vi även chansen att se Mica ge di åt sina ungar. Fantastiskt! Det kommer jag nog aldrig att få bevittna igen.
   Efter det så drog vi hemåt. Mycket tidigare än vanligt. Och jag vill bara påpeka att jag aldrig svettats så mycket hittils som under den turen!

När jag gick ut till boma för att fråga om mobilladdren så upptäckte jag något roligt. Jag gick ut tillsammans med Caroline och stannade ett par steg bakom henne och frågade TH samtidigt som Caroline utbrister upprepade AUW!. Till slut var jag tvungen att se efter, gick fram några steg och blickade in i boman. Min stol var täckt med ballonger! Fy tusan vad glad jag blev! Efter det straffade jag Kerri och Chiquita med varsin kram. Det var alldeles oväntat, fy så glad jag är!

Just nu väntar jag på duschen.
Efter dusch var det strax mat. Vi fick pasta med skinksås + lite annat. Det var smaskens! (som allt annat)
Efteråt frågade Gay om det bakats någon kaka till efterrätt. Det hade det inte, men jag och Carro bjöd på glass. Mycket fick man inte, men det var ändå bättre än ingenting. Mums blev vaniljglassen med chokladströssel och oboy.
Slapp den sista disken. Yes.

Till slut ledde kvällen till lite mer spänning. Kings och Ring of fire. Roliga kortspel! Egentligen hade folk inte något val då en massa sprit inte blivit uppdrucken. I uppdraget att göra slut på det, bidrog jag lite grann. Dock så hände ingenting med mig den här kvällen.
   Tyvärr var inte alla så hajja på det den här kvällen. Fabian var inte med på något och gick och lade sig först. Danielle var bara med på Kings och sen gjorde även hon sorti.
Jag gick och lade mig runt 11 eller så. Det var inte alls samma sak som med det förra gänget. Även om det var superkul!

Jaja, det var en bra kväll! 

Sunday off. 7/9 - 2008

Vaknade först runt 8 idag. Så typiskt att jag ska vakna så tidigt jämt.
Caroline var också vaken så halv 9 gick vi upp för att göra slut på pannkakssmeten som blev över och ta lite glass till frukost. Vi fick två pannkakor var och, riktigt smaskens!
Joan satt uppe när vi kom ut, så vår lilla plan om ensamhet gick snart i stöpet. Strax strömmade det dessutom till lite mer folk så ja, det gick åt skogen totalt.
   Efter frukost gick vi och lade oss igen. Jag lyssnade på musik. Jätteskönt. Dock så var det dags att stiga upp runt halv 12. Så då gick jag ut för att skriva lite. Alla är helt sjukt supersega idag. Precis som jag trodde, idag blir det drygt.
Just nu hade jag bara velat prata en lång stund med mamma. I wanna go home!

Igår längtade jag och Carro hem som tusan. Vi tänkte på familjen, folk som tycker om och accepterar en för den man är och inte kräver någon större aktivitet eller social kompetens. Möjligen att få strosa runt i pjamas och ligga i sin egen säng. Nej, nu ska det bli skönt att få komma hem.
   Vi får väl se vad som händer idag. Ska eventuellt börja packa. Får se vad som händer.

Dagen har förflutit helt otroligt nog. Var seg som fan. Har suttit och filosoferat med Caroline hela dagen. Jag spådde oss i kort igen.
   Efter det så käkade vi lite och diskade. Efter ett tag kom Vicky och frågade om vi ville ut och gå i sablepaddocken. Detta gjorde vi i en timme.
Trist till en början då alla gick helt tysta. Vi såg en liten flock sabels, fast på rätt långt avstånd.
Först hittade Fabian en piggsvinstagg. Fast den var lite trasig så jag fick den, men snart hittade jag ännu en som var riktigt snygg, så Carro fick min gamla. Och sen hittade hon ett flertal coola. Jag fick även tag i ett par fina fjädrar från guinea fowls (?).
Så det var en trevlig runda. Saker och ting känns bättre nu.

Tog det lugnt fram till kvällsmaten som var cottage pie. Potatismos + köttfärs med bönor, gott! Tydligen ett av Bens mors recept. Kul att veta.
Jag slapp disken! 
   Vi har bläddrat i South african mammals boken och bestämt vilka djur alla är. TH är apa, Vicky någon slags manguster, Caroline likaså, Danielle någon slags mollrat, Ben cape fox, Fabian noshörning och jag giraff. Sen kan jag inte komma på fler. Jo, Joan var porcupine. Roligt.
Egentligen hade jag velat vara uppe men alla var supertrötta och inte så hippa på att hitta på något så vi gick och lade oss vi 10-tiden.

Ämnet om att åka till stan dök snart upp under kvällen då Vicky skulle köras till bussen nästa morgon, TeamSweden lyckades få platserna till detta och få chansen att säga hejdå till Vicky på plats, samt shoppa lite.

Gay var inte här idag, vilket var skönt.

Lördag med sleep in. 6/9 - 2008

Efter nästan en hel månad här så tog jag och Carro en oerhört välförtjänt sleep in. Dock så vaknade vi båda, såklart, i morse vi normal tid och halvsov sedan fram till kl 8 ungefär. Sedan gick vi och käkade toast och drack té. Ben var också kvar idag. Han är lustig.
Vi satt och snackde ett tag i filosofirummet. Bessy var med, en riktig lite bushund. Efter det duschade jag, borstade tänderna, rättade till tandställningen och lade lite kläder i blöt i badkaret. Så lite nyttiga grejer har jag gjort trots sovmorgon.

Nu är det bara 4 dagar kvar. Det går knappt att tro..
Vi har filosoferat en hel del här, Caroline och jag. Vi kom fram till att den här resan har varit en stor prövning för oss. Allt har gått upp och ner, ena stunden har man gråtit sig till sömns av hemlängtan och nästa stund har man inte velat åka hem alls. Vi var båda ense om att en slags förändring kommer att ha skett. Något kommer att vara annorlunda när vi kommer hem. Men vi kunde inte sätta fingret på vad, förrän nu. Vi komme att vara "vuxna".
Efter detta kommer det inte finns något som vi inte klarar av. Ja, vi har helt enkelt vuxit upp nu. Märklig tanke..

De andra hade inte sett något särskilt idag. Det enda märkvärdiga var att de nästan kört på Shaka som helt oväntat hoppat fram bakom en buske. Caroline och jag stod ju för lunchen idag. Svenska pannkakor! Så vi planerade lite och beslöt oss för att börja rint kl 12, så skulle det vara klart runt halv 1, 1- Lagom tid att äta lunch tyckte vi. Så vi drog igång med en supermix - 3 x så stor som den vanliga för 4 pers. Dock kom vi snart fram till att detta inte skulle räckam så efter en timme körde vi ihop en smet till som var dubbelt så stor som det ordinarie receptet. Men allt flöt på riktigt bra. Caroline stekte och och jag blandade och öste. Tidskrävande var det minst sagt då vi bara hade ett stekgärn och skulle göra pannkakor till 12 pers. När det flöt på som mest och vi hade ca 6 pannkakor (30 min) att grädda så kommer Gay och frågar om lunchen snart var klar. Ja om en liten stund svarar vi. Bra säger hon då, för vi ska ut på rond om 15 min.
Av någon outgrundlig tanke hade alla, inklusive TH och Gay, inte orkat förmå sig att berätta för oss två att eftermiddagsronden var kl 14.00.
Förbannade och stressade stekte vi två pannkakor till, satte in resten av smeten i kylen och meddelade att det var mat. Vi två tog vår glass och jordgubssylt och stressåt.
Gay märkte att vi satt under hårt tryck och bad om ursäkt för att hon inte sagt något men att hon haft häcken full och antagit att alla andra skulle säga det till oss.
Det här lilla sänkte oss ganska rejält, för dels så fick vi stressa igenom och inte fullborda måltiden som vi sett fram emot att få göra hela veckan och dels blev det stressigt för ALLA skulle duscha på en halvtimme efter ronden för att vi sedan skulle stressa iväg igen.

Nåväl. På ronden såg vi inga lejon. Möjligt att de jagat. Vi såg lite gamar, men vi lyckades inte ta oss till dem.
Ovanpå det så hade vi en markägare med familj i hasorna som ville se lejon. Ben var inte nöjd med detta då han aldrig sett lejon när markägare varit med.
När vi irrat omkring här en stund och skämtat på markägarnas bekostnad så drog vi vidare till en höjd för att leta elefanter, vilka vi inte fick in en enda signal på.
Sedan bar det iväg hemåt igen.
   Duscharna fick utföra sitt i kallvatten. Lyckligtvis hade jag avklarat den biten i lugn och ro i morse.
   Ganska snart drog vi iväg till den hära Braaifesten med födelsedagsbarn.
På vägen stannade vi i Gravelotte där jag köpte cola och choklad. Så här långt var det faktiskt riktigt roligt. Folket är oerhört underhållande. Sedan anlände vi till partyt. Vi fick stapla ut i massan som satt på stolar runt elden. Jaha, och sen då?
Nej, jag och Caroline var feteledsna på allt den här kvällen och vi kom fram till att Gay är supersjälvisk som drar med oss på något sånt här där vi inte har en aning om hur vi ska te oss, där hon enväldigt bestämmer när man ska hem osv. Ingen som helst redig information fick vi. Tydligen var födelsedagsbarnet en volontär som fyllde 24. Jaha? Skulle jag ha fått samma überfest om jag har varit här på onsdag? Jisses. Alltsammans kändes så onödigt bara. Vi ska vara kvar i tre dagar till, de här människorna kommer vi aldrig att träffa igen, orka vara social då..

Nej usch, misslyckad kväll.

Tydligen var också kycklingen vi fick inte tinad ordentligt och följaktligen rå. Ja, salmonella hade man ju inte sagt nej till just nu. 
Till slut blev jag dock övertrött och lite mer social, men orka.
   Fabian är lite svårt nu med. Både jag och Carro är lite trötta på honom, ena stunden så "fuck you, hate you sweden", jag vet, inte så seriöst, but still, orka kommentera så. Och i nästa fick man en kram "man måste kramas mycket".
   Hemresan var okej. Det var roligt folk jag satt med. Men trots alla förmaningar gick jag ändå och lade mig. Helt underbart!

Nej, detta var en riktig pain in the as dag och nu vill jag bara hem. Ser inte riktigt fram emot söndag heller. Den kommer att bli lång och dryg.

Blää.

Friday - Braaiday. 5/9 - 2008

Segt att stiga upp idag igen. Jag ser verkligen fram emot sleep in imorgon!
   Jag skötte datan, vart slappt då vi inte såg alltför mycket.
Ett gäng wildebeasts sprang ut på vägen och stod t.o.m. still en stund. Så jag fick nog ett par bra bilder där. Vi kom inte närmre lejonen än 3. Sedan var vi ute på ett väääldigt långt äventyr. 58 km. Kom tillbaka ca 11.30. Vi letade efter elefanterna och kom till 2.5. Leoparden vart vi hyfsat nära flera gånger, 3 fick vi in på henne.
   Svettig och dan som var så var det en lättnad att få komma tillbaka.
   Vi fick lunch, TH och Fabian bjöd på toast and beans. Inte så märkvärdigt, men okej.

Idag har jag läst, skrivit och ritat. Samma sak som vanligt i princip. Fabian tittade i mitt ritblock och kommenterade att jag sälan gjorde klart mina bilder. Det drev mig till att fullborda en del av dem. Trevligt att göra faktiskt.
   Gay köpte glass och jordgubbssylt till mig när hon var i Gravelotte. Glassen delar jag och Caroline på. Joan vart bussig och bjussade på sylten som vi tänkt ha imorgon till pannkakorna, riktigt schysst! + att vi fick en femma till glassen också. Riktigt schysst"

På ronden idag skötte jag kartan och visade Zealändaren. Vi hittade Shaka i den mest charmanta position, utfläkt på rygg.. De övriga var på Rhino ridge koppie. Dock såg vi baa Amarula, Mica och en av Selatis ungar.
Här satt vi i ungefär en timme i mörkret. Så där lagom spännande.

Nu väntar man bara på käket. Man får alltid vänta superlänge på braaidagar och jag är huuungriig
Till efterrätt får vi pudding som Gay har gjort till mig i födelsedagspresent. Hon ringde t.o.m. sin mormor om receptet. Fy tusan så glad jag blir! Den var supergod!
   Efter maten hjälpte jag till med disken. Torkade och lite sådär. Sedan satt vi allesammans ute och tittade på elden. Kändes ganska meningslöst. Alla är zombies, trötta och den där dryga tystnaden hänger över alla. Så jag gick och lade mig istället. Caroline gjorde snart detsamma.
Stängde av alarmet. Sleep in imorgon!

Sista torsdagen. 4/9 - 2008

Vaknade inatt vid okänt klockslag av att hundarna skällde. De och Gay hade kommit in då polisen varit och varnat för biltjuvar. Jag fick då höra hyenor! Fränt. Somnade snabbt igen.
   Vaknade astrött denna morgon också. Det spelar ingen roll hur mycket man sover. Man är lika trött på morgonen ändå. Men på lördag ska jag ta en sleep in!

Tog inte med kameran i morse då batterierna fortfarande var på laddning. Självklart sprang vi då på Micas ungar mitt ute på vägen. Här fanns även Shaka och Amarula, skitbra sighting och fototillfälle.
Strax därpå stötte vi på en grupp eland som inte sprang iväg direkt. Vi såg zebror, wildebeast, steenbock och vårtsvin. Tusentals underbara fototillfällen sprang mycket sakta förbi utan att jag kunde göra något.
Vi kom dessutom supernära Cleo. På en 4! Fy vad jag skulle vilja se henne innan vi åker hem!

Jag har nappat på en grej som de andra tjejerna spånat på att göra på söndag. River safari i ca 3 h för 120 R/person. Inte så farligt tycker jag allt. Så det enda problemet är hur vi ska ta oss dit för om vi måste hyra bil eller beställa taxi så kan det bli svindyrt. Och jag har 360 rand att klara mig på resten av tiden här.
Snabb räkning-
Käk på lördag ~ 80 rand
På söndag ~ 120 rand
Kvar blit få 160 som går till hemresan och eventuella tillkostnader på lördag. Men det hade varit jävligt fränt! Möjligheten att få se flodhästar och krokodiler. Yey!

Aja vi får se, ska väl vandra i sablepaddocken snart. Hoppas allt löser sig.

Jag gick och lade mig strax efter lunch och sov till ungefär 4 nångång, strax efter att de andra åkt.
Fram tills kvällsmaten sjukade vi loss totalt och gjorde bort oss hyfsat lagom. Maten var supergod och alla blev mätta och glada och jag gick och lade mig direkt efter maten.

Onsdag. Igen. 3/9 - 2008

Jag tog på mig telemetry idag för att ingen stod uppskriven. Lika bra tänkte jag.
När jag gjorde första sökningen innan vi åkte så fick jag sällskap av en ny volontär. Joan från USA. Hon frågade en del och jag var tvungen att förklara hur man gör. Hon ville visst inte vänta på introduktion från Gay. Hon satt med mig och Carro längst fram idag. Hon är okej, trevlig och så absolut, men jag orkar inte engagera mig nu den här veckan. Jag vill bara fokusera på min sista tid och ta det lugnt. Jag orkar inte gå igenom min bakgrund och lära ut en gång till. Och jag har ännu mindre ork att ta reda på någonting om dem.
   Vi letade efter lejonen men de var runt överallt. Jag fick inte in Shaka över huvud taget idag. Så vi följde efter Selati och Mica som hela tiden var ett steg före oss. Vi slutade till slut på signal 3. Men trots det så var det en hel del bra sightins faktiskt.
- South ground hornbill - eller nåt sånt..
- Zebras! - ca 14 st + fick bra bild!
- en massa vårtsvin
- schakal
- giraffer
- någon slags örn
- någon slag hawk
- dvärgmanguster
Jag är iaf nöjd med dagen banne mig.

Väl tillbaka var det frukost och sedan gick vi med våra betygslappar till Gay. Kvinnan vart minst sagt generös! MVG på allt + mycket fina vitsord. Underbart! Så nu är vi alla riktigt happy.
   Har jag nämt att vi har två hundar här för närvarande? Två terriersorter. Diane och Bessy, de kom igår och stannar ett par dagar till. Underbart att ha hundar i närheten. Jag saknar Wilma!

Nu har vi adopterat Ben också till TeamSweden, så nu är vi 5 st. Danielle ska också inkluderas inom en snar framtid. Så nu tänkte jag rita TeamSweden certifikat till dem!
   Hamburgare till lunch och därefter vandring i sablepaddock!

Efter lunch hjälpte jag till med diskningen och sedan lade jag mig en timme. Fullkomligt underbart! Dock så drömde jag riktigt konstigt. Fast innan det så var vi faktiskt och hämtade ved, intressant det. Lite motion fick man nog iaf.
Efter sovstunden så väcktes jag abrupt av Gay som kom och sade att vi skulle köra om 10 min.
Inga lejon den här rundan heller. Nu börjar man sakna dem lite faktiskt.
Vi fick se fler zebror, en wildebeast och flera noshörningar. En jättebra sight med 4-5 st på inte alls långt avstånd. Men tro fan att mina batterier till kameran tar slut. Aja, förhoppningsvis kommer det fler tillfällen.
   Dröjde en stund innan det blev mat efter att vi kommit tillbaka. Bäla en massa té och lite mackor så länge.
   Kerri är från London, hon stannar i 3 månader. Mycket trevlig faktiskt.

Haha, idag fastställde vi vilka djur vi är (efter att slumpmässigt ha bläddrat olika djur till alla i South african mammals boken)
TH - apa
Vicky - manguster
Fabian - noshörning
Jag - giraff
Gay - schakal

Men nu är det sova!

Tisdag. 2/9 - 2008

Idag var jag astrött igen. Alla åkte ut. Men det tog väldigt lång tid innan vi såg någonting. Runt 8-tiden hittade vi Shaka och Amarula. Sen fikade vi och letade efter Selati och Mica. Vi hittade dem inte med fångade deras signaler på 4. Nu har de tydligen bytt koppie. Flyttat till koppien på sable road istället. Det området är mycket med tätare vegetation så nu kommer vi nog inte att få se dem på en stund. Kul för de nya volontärerna. Muhaha.

Väl tillbaka käkade man lite frukost. Sedan sa man hejdå till Jack och Alicia. Den senare var lite av en knasig person. Så ingen kommer sakna henne särskilt mycket. Jack däremot har varit här sedan vi kom så det känns skittrist att det bara är vi kvar. TeamSweden. Jo vi har adopterat Fabian också, så nu är vi 4. Så vi kramade dem hejdå (+ att jag fick en kindpuss av Jack). Usch jag tycker fortfarande inte om farväl.
Efter det så har jag duschat, tvättat, provat mina nya shorts mm. som satt perfekt. Städat lite och sitter nu och tar det lugnt. Tänkte ta lite mat nu.

Idag åkte Fabian, TH och Ben ut på tur. Jag tror att det aldrig varit så få någonsin. Jag och Carro lämnades till att ta hand om maten. Kyckling, ris + squash nånting. Vi fick lite råd av Ben innan de stack. Och jag lyckades sätta på ugnen! Yey. Vi skrev ett schema på vad vi skulle göra och när. Jag är jävligt stolt över oss!  Vi gjorde vår allra första kyckling, i gasugn dessutom! Och smaskens blev den (sade alla). Vi kokade ris och squash (såg ut som någon slags pumpa). Efter att den kokts en stund (ca 25 min, korta tiden lite kanske) så delade vi den på mitten, gröpte ur halvorna och fyllde med tomatkross med lök, vitlök, grön paprika, majs, salt, peppar, sweet chili. Mumsmums! Tyvärr blev det ingen sås till detta. Fanns ingen mjölk och knappt några andra ingredienser heller. Under dö-tiden så snackade vi bara. Så jävla skönt. Det är riktigt märkligt hur mycket tungan lossnar här och vilka reflektioner på saker och ting som man lägger fram.
Vi pratade mest om skolan. Lustigt att se hur annorlunda perspektiv man har på saker och ting här, jämfört med hemma.
Den här gången var vi iaf klara med maten innan de kom tillbaka från stan.

De nya volontärerna verkar hyffsat trevliga men två av dem är minst 30 +, en 40-50. Nya zealändaren är jag dock osäker på, men under 25 är hon inte! Alla tyckte maten var god iaf, alltså inte misslyckat!

Danielle kopierade dessutom skollapparna så nu är det ordnat. De lämnar vi till Gay att skriva på imorgon yes.
  Vi ska nog vandra i sable paddocken också, riktigt skönt att få röra på sig.


To Town! 1/9 - 2008

Kvart i 6 den här morgonen så satt man i bilen. Vi skulle köra Sarah till bussen. Väl där sade vi hej då. Usch, jag gillar inte farväl, Känns så hemskt att vår lilla volontärgrupp splittras bit för bit. Alla vart iaf okej. TH hade sovit bra osv. Vi fick vänta en del under morgonen och till slut drog vi till köpcentret och satte oss för att käka frukost. Det vart faktisk mysigt. Jag åt chicken majonaise sandwiches + lite pommes, tomat och apelsin/mango juice. Mums! Efter det drog Ben för att se till bilen. Carro och TH drog för att kolla någonting och jag och Fabian drog till internetcaféet. Det var dock stängt så vi gick och kollade in andra prylar. Till slut öppnade det och vi kastade oss över datorerna. Fy tusan vilken abstinens jag hade och fantamej att det sega internetet inte gjorde saken bättre. Damn, Hotmail, msn, bilddagboken, helgon, inget fungerade! Det enda jag lyckades komma åt var Arena. Yey, det enda jag kan kontakta nu är skolan. För tusan... Jag hade tålamod i en kvart sen drog jag vidare till Carro och TH. Jag köpte ett par kortbyxor.

När vi kom hem igen så gick jag och lade mig. Sov djupt i en timme tills TH kom och sa att det var lunch. Efteråt så diskade jag igen.
Gay var på jävligt bra humör idag, riktigt nice!
Sedan försökte jag skriva lite och redan vid tre var det dags att åka ut. Innan så hade jag också visat våra betygspapper och allt från skolan så att hon fick tittat på det. Verkar inte vara några större problem där inte!  En av de andra tjejerna ska kopiera det imorgon i stan då de andra tomtarna glömt sina hemma.

På ronden hittade vi alla lejonen igen. Jag skötte telemetryn och Carro datan. Det var en riktigt klassisk scen, som man föreställer sig. Alla lejonen på en gul äng och badar i solen. Jättefint! Jag fick nog några bra bilder på Shaka banne mig.
   När vi kom tillbaka så skrev jag lite till innan det var käk. Danielle hade gjort wokgrönsaker med fisk och nudlar. Vart faktiskt mumsigt!
Eftersom att jag diskat vid lunch igen så gick jag och skrev en stund innan läggdags. Caroline mådde inte bra den här kvällen.

Krügerparken. 31/8 - 2008

Jag tog en kvarts sovmorgon, killen skulle hämta oss kl 07.00 så jag ville ha god tid att förbereda mig på.
Jag tog en macka och bredde ett par för att ta med. Ryggsäcken var packad och kameran laddad med nya batterier och ett nytt minneskort. Äntligen skulle det bli av!

Ben var vänlig nog att köra oss till gaten denna morgon.
   Otursföljda som vi tycker att vi är fick vi vänta i 20 min minst innan guiden behagade att dyka upp. Dock så visade det sig att han trott att vi menat huvudingången, men så vart det icke. Men till slut var vi äntligen på väg, det kostade 495 R per person, billigt tycker jag. Under dagen fick vi dessutom chans att köpa souvenirer, vilket jag nu gjort till alla!

Dock så blev dagen smått misslyckad. Men jag ångrar inte att jag åkte.
För det första var det en sluten minibuss med få fönster som gick att öppna, så tyvärr är det många ljusreflektioner på mina bilder. Dessutom var guiden sämst på att köra. "Titta, en flodhäst!" och kör vidare.  Ganska värdelöst ja. Så fort man skulle ta en bild så körde han vidare. Förutom det så fick vi stressa som fan på alla ställen vi stannade. Det var ett under att jag lyckades köpa så mycket på så kort tid. Men det värsta av allt var de frånvarande djuren. Det vi såg var elefant, zebra, impala, kudu, giraff och flodhäst (på megaavstånd, så det räknas knappt). Vi såg inte ens wildebeast, krokodiler eller noshörning! Det enda anmärkningsvärda var bufflarna, men det är inte jättemycket att skryta med. Så nej idag hade vi ingen tur alls tyvärr.
Och sen kom vi hem och fick andra problem, så den 31 agusti var en rätt pissig dag.

Bitter lördag. 30/8 - 2008

Vaknade upprepade gånger under natten. TH hade visst fått släng av magsäcksbrottning för hon vart uppe och kastade upp ett par gånger. Usch, den stackarn. Jag tror att det var en varm natt.

Idag skötte jag kartan. Gick la bra. Vi tog oss till lejonen som återvänt till Mahoed Koppie.
I gräset och på klippor låg Shaka, Amarula och Selati samt dennes cubs, och degade. Något spännande kände inte de inte för att göra så vi drog till sist vidare. Efter téet gav vi oss av efter elefanterna som vi lyckades lokalisera på en trea, dock kunde vi omöjligen nå dem i buskaget.
Det känns som att ronderna blir längre och längre. Nu var vi nog inte tillbaka förrän halv 11.
   Väl hemma möttes vi av det vi fruktar mest. En gravallvarlig Gay som gav oss en rejäl avspisning i köket. Gårkvällens disk stod nämligen orörd kvar på diskbänken. Ingen hade fått tummen ur röven eller svalt sin envishet. Det är ju så jävla löjligt! Jag och Alicia hade ju diskat efter lunchen så vi gick och lade oss. Och kockarna ska ju inte diska. Alltså fanns det 5 st pantarslen kvar som inte tyckte att de behövde göra det. Carro berättade att hon och TH varit uppe längst och att de övriga inte tagit tag i det heller, så tjejerna tyckte att de heller inte skulle behöva diska halv 1 på natten. Jag klandrar dem inte så mycket faktiskt. Caroline tar sådan initiativ hela tiden. Men det är ju så löjligt och irriterande! Fan, vi borde ha ett diskschema också. Så jävla dålig stil.
Hursom, tack var dena nonchalans fick vi alla lida för Gays tillrättavisning. Så här arg har jag nog hittils inte sett henne. Men hon har all rätt till det, det rör sig ju om våra liv och vår säkerhet. Ett sådant här löjligt snedsteg skulle kunna betyda döden för någon.
Matrester som står framme lockar ju till sig möss och andra smådjur som i sin tur drar till sig ormar. Det håller dessutom på att bli vår så antalet blommar kvickt upp. Och det känns ju inte så jäkla hippt när en volontär kryper ner i sin sovsäck och blir biten av en svart mamba eller går upp för att ta ett glas vatten under natten och inte tar sin ficklampa, ojdå, en liten slank och giftig överaskning i köket för att någon inte orkat diska. Mjo, kul.

Oj, nu blev det väldans negativt. Aja, efter avspisningen så fick vi städa en del. Skönt att ha det gjort nu.
Jag tog toast och té till frukost. Usch, jag orkar inte med allt bröd egentligen..

Jag orkar inte vara social så jag sitter nu i sängen och tar det lugnt istället. Skönt iom att man kan stänga dörren. TH försöker sova undertill, jag hoppas att det går bra.
   Vicki och Danielle gör lunchen, pannkakor blir det tror jag. Mums! Jag kan diska efter det, no problem.

11 dagar kvar. Kan ni fatta? Och min 18-års dag är om 12.
   Påmindes idag av Caroline om möjligheten att skicka mms. Så korkat att jag inte tänkt på det! Så jag slängde iväg en bild på Lips och Skinny till Jessika. Nu har de något att titta på iaf.

Bushbaren ikväll! Skall bli riktigt trevligt. Tänkte ta min nya tröja då.

Förresten så lärde vi oss något nytt idag. Nämligen att gamar har en tendens att följa efter rovdjur. Vi såg att det satt ett gäng gamar hos lejonen idag. Detta kan fastställas på följande vis. Sitter det gamar i träd med glesa grenar och ingen växtlighet, då sitter dem och väntar på att få se ett tecken som vittnar om ett kill i närheten. Men sitter de däremot i ett välbevuxet och bladrikt träd så finnes det förmodligen ett rovdjur i närheten som gamarna pausar hos. Coolt inte sant!

Eftermiddagsrundan blev fruktansvärt kort. Vi kom iväg lite senare då det var så varmt under dagen och vi var tvugna att komma tillbaka tidigare för att åka så tidigt som möjligt till buschbaren. Tydligen skulle det vara mycket folk där under kvällen och vi hade ingen lust att vänta på vår mat i timtal.
   Steve, den förra managern på stället, hade kommit tillbaka för att hälsa på lite. Det tyckte man var roligt då. Han är en riktig spjuver och skämtare.
   På kvällen beställde jag pizza som var supersmaskens. Helt klart en av de godaste jag någonsin käkat!
Sedan spelade folket killepool. Det var roligt att bevittna. Under kvällen fick jag även chansen att visa mina dolda katt och fågel talanger. Steve var skitball under kvällen. Han skämtade hela tiden, verkade ha ett helt underbart sinne.
   Då vi skulle upp igen kl 06.00 dagen därpå för att åka till Krüger så gick jag och lade mig direkt och sov som en sten de 5 h innan uppstigning.

RSS 2.0