Steg-för-steg guide. Hur ska jag gå till väga?


Nedan följer en guide på 10 steg med tips på hur man skall gå till väga när man beslutat sig för att prova på volontärarbete.

 

1. Vart vill jag åka?

Allra först bör du komma fram till vart du vill åka någonstans eller i alla fall ha en aning om vilken världsdel du vill till.

 

2. Vad vill jag göra?

När land eller världsdel är bestämt, fundera då över vilket typ av projekt eller arbete du skulle vilja utföra; jobba på barnhem, rädda djur eller bygga hus.

 

3. Hur länge?

Hur länge vill och har jag möjlighet till att stanna? Två veckor, en månad eller kanske ett halvår?

 

4. Vilken organisation?

Välj nu en organisation utifrån ovanstående önskemål. Det finns hemskt många olika organisationer att välja mellan så du kommer utan tvekan finna någon som passar just dig. Om en organisation verkar skum, kolla gärna upp den om möjligt, välj alltid det säkra före det osäkra!

 

5. Efter jag har hittat organisation och projekt?

Har du bestämt vilken organisation du vill åka med och vilket projekt du vill åka till så ta kontakt med organisationen om du har något du undrar över. Fråga gärna efter kontaktuppgifterna till någon av deras volontärer som har varit på det projektet och fråga om deras upplevelser och intryck, samt vad de tycker om organisationen. Försök att få så mycket kött på benen som möjligt så att valet verkligen känns rätt.

 

6. Bokning!

Har du bestämt dig och fått all information om projektet du behöver, då är det dags att boka. Se till att göra det i god tid innan, gärna ett halvår eller mer så att du verkligen hinner med alla förberedelser och känna efter ordentligt.

 

7. Resan!

När projekt och destination nu är bokat och bestämt så är det dags att bestämma när du skall åka och hur. Flyg är ju ofta det smidigaste sättet till de flesta destinationer, men inte direkt det miljövänligaste. Försök att inte rata alla möjligheter eller alternativ till flyg. Det kan trots allt vara värt att kolla upp tåg, båt eller buss. Det blir ju i sig ett litet äventyr.

   Hur du än väljer att göra, se till att boka resa så snart som möjligt innan priserna eventuellt stiger. Om du är osäker på något, prata med din organisation, de kan garanterat hjälpa dig att välja flygbolag etc.

 

8. Övriga förberedelser.

Nu när du kommit så här långt är det god tid att börja med eventuella vaccinationer. Gå till vaccinationscentralen i din kommun och förklara vart du ska så hjälper de dig och ser till att du får de vaccin du behöver. Detta bör göras så snart som möjligt då vissa vaccin måste göras i steg inom en viss tid innan avresa får att få full effekt.

 

9. Material.

En viss tid innan avresa bör du eventuellt ha fått hem en lista på material och utrustning du behöver ha med dig. Så om du inte redan har införskaffat det mesta kanske det kan vara tid att börja. Exempelvis vandringskängor kan vara bra att köpa en tid innan så att man hinner gå in dem ordentligt.

 

10. Allt klart?

Ja, har du avverkat alla ovanstående steg så finns det inte så mycket mer att göra än att räkna ner dagarna tills det är dags. För att få lite mer inspiration eller information så kan du höra dig för på lite olika forum eller få kontaktuppgifterna till människor som varit på just ditt projekt eller som kanske ska dit samtidigt som du. Du kan låna lite intressanta böcker på biblioteket så att du verkligen kommer i stämning. Och varför inte starta en reseblogg? Det kan ju alltid vara roligt för folket hemma att kunna läsa och se hur det går för dig.

 

Det var nog det mesta. Lycka till med din resa!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0