Efterord

Så, det var det!

Jag hoppas verkligen att det var till någon nytta, det var trots allt tanken.
Har några saker som jag vill påpeka så att det inte blir några missförstånd:

- Steg-för-steg guiden har jag själv pusslat ihop efter egna erfarenheter och logik, självfallet behöver detta dock inte gälla alla individer. Vissa kan föredra att gå till väga på ett helt annat sätt. Dock kan detta funka som någorlunda riktlinjer om man har svårt för att organisera.

- Länklistan och infon om olika organisationer är också mitt eget påhitt, listan har jag alltså inte hittat och kopierat, utan jag har letat upp all information och sammanställt det på egen hand.

- Som sagt, bilderna är privata.

Det var nog allt jag har att säga. Guiden innehåller säkert en hel del fel och kanske inte passar alla, men så länge den är till någon hjälp för någon så är jag nöjd.
Tips och råd på förändringar i guiden tas gärna emot, dock återstår det att se om jag har tid eller motivation till att ändra/förbättra.
Konstareras bör att guiden skrevs år 2009, så om tio år (om guiden fortfarande finns kvar) så kanske saker och ting inte längre gäller. Om ni förstår min poäng.

Tack för att ni tittade in och lycka till på era äventyr!

// JanniR

Fullständiga intervjuer med volontärarbetare


Nr 1. Caroline från Helgon.net

 

Hur många gånger har du varit volontärarbetare?

1 gång (2 månader)

 

Med vilken/vilka organisationer har du åkt med då?

Volontärresor, som i sin tur anlitar SYTO

 

Något speciellt som var bra eller dåligt med organisationen? Något anmärkningsvärt alltså.

Volontärresor: dyr mellanhand som jag inte rekommenderar

SYTO: fint! de engagerade sig och hjälpte till när jag blev sjuk

 

Vilken typ av projekt var du på och när?

Skola i somras (juni och juli)

 

Hur gammal var du på din första volontärresa?

18 (fyllde 19 halvvägs)

 

Berätta lite om din allra första volontärresa, intryck, vilka misstag du gjorde, saker som du ångrar att du gjorde eller inte gjorde?

Misstagen gjorde jag främst i början. Jag lyckades inte riktigt sätta mig in i det ghananska skolsystemet som bygger på repetition - inte inlärning. När jag väl förstått hur de gjorde gick det bra, men i början var det svårt.

Jag ångrar att jag stannade så kort tid.

 

Varför tycker du att man ska volontärarbeta?

För sin egen skull, att få se och göra något annorlunda utan att behöva tänka på ekonomin

 

Vad rekommenderar du gällande volontärarbete och för vem?

Den som vill göra något kreativt och möta nya människor

 

Fick du ihop pengarna på något särskilt sätt?

Stipendier + studentpresent

 

Tips och råd till framtida volontärarbetare?

Våga erkänna dina egna och landets brister, men fokusera på det som är positivt. Res när du väl är i landet, det är flygbiljetten dit som är dyr så stanna kvar ett par veckor efter projektets slut och res runt.

 

 

Den andra intervjun gjordes via mailkontakt med en tjej som jag fått kontaktuppgifterna till via organisationen Volontärresor.

 

Nr 2. Jacqueline Jeréz Montes

 

Hur många gånger har du varit volontärarbetare?

En gång, men i efterhand har jag fått ett ideellt jobb i Nigeria på ett barnhem genom kontakter jag har där. Kan tyvärr inte åka pga. oroligheter osv.

 

Med vilken/vilka organisationer har du åkt med då?

Jag åkte med Volontärresor AB

 

Något speciellt som var bra eller dåligt med organisationen? Något anmärkningsvärt alltså.

Min värdfamilj var hur bra som helst. Min värdfamilj mamma exempelvis stod jag nära och hon kändes inte som en "främmande" människa för mig. Hon blev som en del av mig, detsamma med mina två äldsta bröder. Själva organisationen i Senegal tycker jag var väldigt bra, trots att jag var med om mycket där nere så kändes det som att dom alltid fanns till för en, dygnet runt. Jag kände mig trygg.

 

 Vilken typ av projekt var du på och när?

Jag jobbade på ett barnhem och jag åkte dagen efter studenten natten mellan 13-14 juni 2008 och kom hem två månader senare.

 

Hur gammal var du på din första volontärresa?

19

 

Berätta lite om din allra första volontärresa, intryck, vilka misstag

du gjorde, saker som du ångrar att du gjorde eller inte gjorde?

Något jag verkligen ångrar som jag inte gjorde i Senegal var att se lite mer av landet. Jag var "bara" i Dakar (där jag bodde) och så åkte jag med några kompisar till södra delarna av Senegal.

Att åka och hjälpa människor på något vis i Afrika har vart min dröm i stort sett hela mitt liv. Jag ville se verkligheten med mina egna ögon och inte genom en tv-skärm. De första dagarna minns jag att jag tänkte "vad fan har jag gett mig in på? och här ska jag vara i 2 månader, helt själv och jag känner inte någon". Jag tyckte allt var så smutsigt, det var varmt, konstiga lukter, mycket ljud och människor, maten var konstig, en del åt med händerna osv.

Det tog mig inte många dagar innan jag redan hade träffat mig mina första senegalesiska vänner som jag skulle tillbringa varje dag med i 2 månader.

Efter jag hade varit i Senegal i ca 3 veckor så var jag nära på att bli mördad och jag tror det gjorde att jag har förändrats väldigt mycket. Den händelsen fick mig att uppskatta allt mycket mera och inte ta allt förgivet, för så mycket kan hända på så kort tid. Att se så många fattiga människor och så många hemlösa barn gjorde också att jag idag uppskattar allt väldigt mycket mer än vad jag gjorde före jag kom till Senegal.

Jag spenderade ungefär 8-9 timmar måndag-fredag på barnhemmet. Barnen på barnhemmet var från några timmar gamla upptill 2 år. Vad jag fick göra där var, städa, mata barn, leka med dem, tvätta, bädda, ja i stort sett allt som behövs för att ta hand om 50 små barn.

 

Varför tycker du att man ska volontärarbeta?

Jag tycker alla borde göra något sånt här för att se hur verkligheten verkligen är och se hur människor faktiskt har det och därmed inse hur bra vi i Sverige har det. Det är stor stor skillnad på att åka till ett fattigt land som turist, bo på ett hotell, bada i pool och kanske gå på safari än att bo med en familj från de land man är i, äta deras mat, hjälpa behövande fattiga människor och se de sämre sidorna av landet. Vill man känna verklig kärlek så ska man åka. Jag fick så mycket tillbaka av alla jag kände i Senegal, speciellt på barnhemmet.

Att åka iväg helt själv som volontär tror jag är ett ypperligt sätt att "klippa av navelsträngen" från allt hemma, familjen osv. Jag lärde mig så otroligt mycket under min tid i Senegal. Trots jag var med om en del hemskheter så ångrar jag inte att jag åkte utan är det bästa jag gjort i hela mitt liv.

 

Vad rekommenderar du gällande volontärarbete och för vem?

Att vara sig själv, nyfiken, öppen, ge mycket av sig själv för då får man mycket tillbaka och det kan göra att man kan ta sig igenom det mesta! För alla.

 

Fick du ihop pengarna på något särskilt sätt? 

Jag jobbade vid sidan om skolan.

 

Tips och råd till framtida volontärarbetare?

Jag har inget speciellt så jag kommer på som jag skulle vilja ge tips om. Men det är som jag sa innan. Var alltid dig själv, det kommer du längst på.

 

 

Den tredje intervjun fördes också över mail med en tjej som jag fått kontaktuppgifterna till via organisationen IAL.

 

Nr 3. Hanna Dahlgren

 

Hur många gånger har du varit volontärarbetare?

Jag har varit volontärarbetare två gånger

 

Med vilken/vilka organisationer har du åkt med då?

Första gången med ’Cathedral Camps’ i England (en organisation som arrangerar läger för att jobba med att restaurera katedraler i England), andra gången med IAL (internationella arbetslag, eller SCI-Service Civil International som de heter internationellt).

 

Något speciellt som var bra eller dåligt med organisationen? Något anmärkningsvärt alltså.

Båda organisationerna har varit bra.

 

Vilken typ av projekt var du på och när?

Mitt första läger arrangerades av Cathedral Camp, och jag var på det under två veckor, sommaren 1999.  Lägret innebar att vi var ett gäng på ca 15 personer som restaurerade Ripon Cathedral i norra England.

Mitt andra läger var i oktober 2007, då jag åkte med IAL till Nepal, för att volontärarbeta på en skola utanför staden Panauti. På lägret var vi fyra europeiska och sex nepalesiska volontärer, och vårt arbete var att måla om en skola i en liten by. 

 

Hur gammal var du på din första volontärresa?

Jag var 19 år.

 

Berätta lite om din allra första volontärresa, intryck, vilka misstag du gjorde, saker som du ångrar att du gjorde eller inte gjorde?

Jag har nog tyvärr glömt alla mina första intryck av min första resa, och bilden som jag har kvar av den är nog lite förskönad i mitt minne. Vid den tiden var jag utbytesstudent i England och det här var det sista jag gjorde under mitt år där. I varje stad jag kom till i England besökte jag alltid katedralen. Inte för att jag är speciellt religiös, utan bara för att jag tycker engelska katedraler är otroligt vackra, magnifika och intressanta. Det var min värdmamma som hittade Cathedral Camps åt mig och tyckte det kunde passa, två veckor att jobba med att rusta upp, måla, damma och försköna katedralen, och det gjorde det. Det jag minns som det bästa med lägret var att träffa de andra människorna som jag jobbade med.. De var öppna och varma människor som alla ville dela med sig av sig själva. Jag kommer inte ihåg direkta misstag jag gjorde (förutom att erbjuda mig att vara en av de två som skulle slå ner brännässlor en hel dag kanske), men generellt sett tror jag att jag skulle ha bjudit mer på mig själv, varit lite mindre blyg. Jag var nog inställd på att jag var där just för att jobba på katedralen, och insåg inte att en stor del av volontärarbetet är bara att möta andra människor med olika bakgrunder, och att kunna jobba tillsammans med dem.

 

Varför tycker du att man ska volontärarbeta?

Alla människor tycker om att kunna hjälpa till och få känna sig behövda, så jag tror alla trivs med att volontärarbeta. Men det jag gillar mest är mötet med andra människor och andra kulturer, människor som har en helt annan bakgrund, och att få jobba ihop med dem mot ett gemensamt mål. Det finns få saker som knyter en samman på samma sätt. Det andra är känslan av tillfredsställelse när någon kommer upp och säger att man gör ett bra arbete och visar tacksamhet. 

 

Vad rekommenderar du gällande volontärarbete och för vem?

Jag rekommenderar alla som är lite öppensinnade och nyfikna att åka som volontär någonstans! Olika kunskaper kommer till nytta på de mest oanade sätt, och man behöver inte vara extremt praktiskt lagd eller expert på något sätt… Lägerledaren vet att alla som kommer dit troligtvis inte har specialkunskaper och gör så gott de kan. Om man inte vill åka iväg i två veckor i sträck eller långt bort finns det olika saker man kan göra hemma för att volontära också, det är många som vill ha hjälp.

 

Fick du ihop pengarna på något särskilt sätt?

Fördelen med IAL är att man enbart betalar sin resa dit, och en mindre lägerkostnad på 100 euro. Resten (mat, logi, materiel) betalar lägret åt en, så när man är iväg har man inga utgifter alls. När jag pluggade jobbade jag extra på helger i butik för att samla ihop pengar, och jag har alltid sparat mina pengar till att kunna göra resor.

 

Tips och råd till framtida volontärarbetare?

Om du går och funderar på att det skulle vara roligt att vara volontär är beslutet redan fattat och då är det bara att sätta fart och göra det! Det kan vara mer givande och roligare om man volontärarbetar med något eller på någon plats man är extra intresserad av, då får man ut ytterligare lite mer av den tid man lägger ner.


Avslutning


Jag hoppas nu att jag gjort dig lite klokare vad gäller volontärarbete och kanske även gjort dig mer nyfiken på att pröva och säkrare i ditt framtida val av organisation och projekt.

   Lycka till på din resa!


Länklista & tips på organisationer


Slutligen vill jag bidra med en liten länklista till olika organisationer och andra sidor som rör volontärarbete samt lite kort fakta om dem.

 

Organisationens namn:

AFS.

Organisationen är:

En politiskt och religiöst obunden ideell organisation baserad på frivilligt arbete.

Hemsida, mejl, telefon:

http://www.afs.se/swe_sw/home

[email protected]

08 – 406 00 00 (måndag-fredag 09.00-15.00, lunch 12.00-13.00)

Ungefärlig prisklass:

32, 000 kr för ca 6 månader.

Typ av projekt:

Barn och ungdomar eller sjukvård. Projekten varierar mellan de olika länderna.

Världsdelar och länder:

Europa, Asien, Nord- och Sydamerika samt Afrika.

 

Organisationens namn:

IAL. Internationella arbetslag.

Organisationen är:

En fredsförening som arrangerar internationella volontärläger i Sverige och förmedlar volontärer till volontärläger utomlands.

Hemsida, mejl, telefon:

http://ial.se/www/

[email protected]

08-643 08 89

Ungefärlig prisklass:

Årlig medlemsavgift på 150 kr.

Volontäravgift mellan 800 och 1200 kr.

Typ av projekt:

Det finns läger med socialt tema, praktiskt arbete och kulturellt tema. På de längre projekten, tema som utveckling, miljö, hälsa och utbildning mm.

Världsdelar och länder:

Europa, Asien, Afrika, Latinamerika, Australien och Nordamerika.

 

Organisationens namn:

IKU. Internationellt kulturutbyte.

Organisationen är:

Är en icke vinstdrivande ideell förening.

Hemsida, mejl, telefon:

http://www.iku.nu/

[email protected]

+ 46 8 615 05 58

Ungefärlig prisklass:

2-4 veckor kostar 8500 kr. Varje extra vecka utöver det kostar 700 kr. Exempel: 5 veckor kostar 9200 kr.

Typ av projekt:

De har fler olika inriktningar. Några exempel är miljö, jordbruk, samhälle, sport/fritid, flyktingar och barn och ungdomar mm.

Världsdelar och länder:

Sverige och länder i övriga Europa samt Asien, Afrika och Latinamerika.

 

Organisationens namn:

IM. Individuell människohjälp.

Organisationen är:

En svensk biståndsorganisation.

Hemsida, mejl, telefon:

http://www.manniskohjalp.se/sv/

[email protected].

046-32 99 30

Ungefärlig prisklass:

Det kostar ingenting att söka deras uppdrag.

Typ av projekt:

Informationsprojekt, arbeta på skolor, arbeta för jämställdhet mm. Deras projekt bygger främst på social inriktning och att arbeta med människor.

Världsdelar och länder:

Sverige, Rumänien, Moldavien, Libanon, Guatemala, Indien, Nepal, Zimbabwe och El Salvador mm.

 

Organisationens namn:

PBI. Peace Brigades International.

Organisationen är:

En religiöst och politiskt obunden organisation med observatörsstatus i FN. PBI arbetar med att stödja arbete för och grundläggande mänskliga rättigheter över hela världen.

Hemsida, mejl, telefon:

http://www.pbi.nu/554.html

Ungefärlig prisklass:

De står för de flest utgifter och verkar inte ta någon avgift av volontärer.

Typ av projekt:

Att hjälpa till i konfliktområden och stödja de personer eller organisationer som utsatts för eller hotats av politiskt våld.

Världsdelar och länder:

Colombia, Guatemala, Indonesien, Mexiko, Nepal

 

Organisationens namn:

Vida Europa

Organisationen är:

Stiftelsen Vida Europas huvudsyfte är att underlätta och utveckla nya former för samarbete mellan länder med kopplingar till europeiska kultur.

Hemsida, mejl, telefon:

http://www.vidaeuropa.org/

[email protected]

Lennart Fägerskiöld:

Tel: 08-32 69 47
Mobil: 070-275 40 65

Ungefärlig prisklass:

Guatemala, 10 veckor, 15 180 kr.

Honduras, 8 veckor, 26.865 kr.

Typ av projekt:

Arbete på skolor, sjukhus, härbärge för djur, miljöarbete mm.

Världsdelar och länder:

Guatemala och Honduras.

 

Organisationens namn:

Volontärresor

Organisationen är:

Hemsida, mejl, telefon:

www.volontarresor.se

[email protected]

Tel: 08-239300

Ungefärlig prisklass:

Varierar mellan olika projekt men kan ligga mellan 6000-8000 kr för ca två veckor.

Typ av projekt:

De har projekt som rör barn och ungdom, utbildning, vård, samt djur och natur.

Världsdelar och länder:

Länder i Asien, Afrika och Sydamerika.

 

Organisationens namn:

WWOOF. World Wide Opportunities on Organic Farms.

Organisationen är:

Ett utbytesprogram som förmedlar volontärer som vill arbeta på organiska gårdar.

Hemsida, mejl, telefon:

http://www.wwoof.se/

E-mail: jandi[at]wwoof.se

Tel: 00 (46) 737 756012

Ungefärlig prisklass:

Man betalar enbart en medlemsavgift till organisationen.

Typ av projekt:

 Att arbeta på organiska och ekologiska gårdar.

Världsdelar och länder:

 Gårdar/projekt finns över hela världen; Europa, Mellanöstern, Nord- och Sydamerika, Afrika och Asien.

 

Övriga organisationer och länkar värda att kolla upp.

 

http://www.charityguide.org/

En hemsida som hänvisar till flertalet olika organisationer och projekt inom de flesta områden.

 

http://www.responsibletravel.com/

En hemsida med oändliga semestertips samt många olika volontärprojekt som står att finna till vänster; Volunteer travel.

 

www.unitedplanet.org

Organisation som förmedlar till projekt till flera olika länder under längre eller kortare perioder.

 

www.volontarbyran.org

Förmedlar via en sökfunktion, organisationer till dig.

 

www.volunteerabroad.com

Hemsida med sökfunktion till olika projekt hela världen över.

 

www.resdagboken.se

Ett reseforum där man kan diskutera alla möjliga olika sorters över hela världen. Det finns ett specifikt diskussionsforum för volontärarbete.

 

 

OBS! Jag vill även påpeka att jag själv inte har personlig erfarenhet av alla ovannämnda organisationer och kan inte gå i god för dem alla. Så var noga med att kontrollera huruvida seriös den organisation är som du önskar åka med.


Steg-för-steg guide. Hur ska jag gå till väga?


Nedan följer en guide på 10 steg med tips på hur man skall gå till väga när man beslutat sig för att prova på volontärarbete.

 

1. Vart vill jag åka?

Allra först bör du komma fram till vart du vill åka någonstans eller i alla fall ha en aning om vilken världsdel du vill till.

 

2. Vad vill jag göra?

När land eller världsdel är bestämt, fundera då över vilket typ av projekt eller arbete du skulle vilja utföra; jobba på barnhem, rädda djur eller bygga hus.

 

3. Hur länge?

Hur länge vill och har jag möjlighet till att stanna? Två veckor, en månad eller kanske ett halvår?

 

4. Vilken organisation?

Välj nu en organisation utifrån ovanstående önskemål. Det finns hemskt många olika organisationer att välja mellan så du kommer utan tvekan finna någon som passar just dig. Om en organisation verkar skum, kolla gärna upp den om möjligt, välj alltid det säkra före det osäkra!

 

5. Efter jag har hittat organisation och projekt?

Har du bestämt vilken organisation du vill åka med och vilket projekt du vill åka till så ta kontakt med organisationen om du har något du undrar över. Fråga gärna efter kontaktuppgifterna till någon av deras volontärer som har varit på det projektet och fråga om deras upplevelser och intryck, samt vad de tycker om organisationen. Försök att få så mycket kött på benen som möjligt så att valet verkligen känns rätt.

 

6. Bokning!

Har du bestämt dig och fått all information om projektet du behöver, då är det dags att boka. Se till att göra det i god tid innan, gärna ett halvår eller mer så att du verkligen hinner med alla förberedelser och känna efter ordentligt.

 

7. Resan!

När projekt och destination nu är bokat och bestämt så är det dags att bestämma när du skall åka och hur. Flyg är ju ofta det smidigaste sättet till de flesta destinationer, men inte direkt det miljövänligaste. Försök att inte rata alla möjligheter eller alternativ till flyg. Det kan trots allt vara värt att kolla upp tåg, båt eller buss. Det blir ju i sig ett litet äventyr.

   Hur du än väljer att göra, se till att boka resa så snart som möjligt innan priserna eventuellt stiger. Om du är osäker på något, prata med din organisation, de kan garanterat hjälpa dig att välja flygbolag etc.

 

8. Övriga förberedelser.

Nu när du kommit så här långt är det god tid att börja med eventuella vaccinationer. Gå till vaccinationscentralen i din kommun och förklara vart du ska så hjälper de dig och ser till att du får de vaccin du behöver. Detta bör göras så snart som möjligt då vissa vaccin måste göras i steg inom en viss tid innan avresa får att få full effekt.

 

9. Material.

En viss tid innan avresa bör du eventuellt ha fått hem en lista på material och utrustning du behöver ha med dig. Så om du inte redan har införskaffat det mesta kanske det kan vara tid att börja. Exempelvis vandringskängor kan vara bra att köpa en tid innan så att man hinner gå in dem ordentligt.

 

10. Allt klart?

Ja, har du avverkat alla ovanstående steg så finns det inte så mycket mer att göra än att räkna ner dagarna tills det är dags. För att få lite mer inspiration eller information så kan du höra dig för på lite olika forum eller få kontaktuppgifterna till människor som varit på just ditt projekt eller som kanske ska dit samtidigt som du. Du kan låna lite intressanta böcker på biblioteket så att du verkligen kommer i stämning. Och varför inte starta en reseblogg? Det kan ju alltid vara roligt för folket hemma att kunna läsa och se hur det går för dig.

 

Det var nog det mesta. Lycka till med din resa!


Varför göra det?


Men varför ska man volontärarbeta egentligen? Det kostar mycket pengar och man vill ju inte arbeta på semestern? Ja, svaret på den frågan är rätt individuell och varje enskild person kan nog komma på hundratals olika skäl för att åka eller inte.

Dock så finns det en hel del som talar för. Man får, i vissa fall, för en extra slant en helt annan upplevelse än man skulle ha fått på en vanlig semester, en helt annan inblick i den främmande kulturen och på ett speciellt sätt lära känna lokalbefolkningen. Man får ta del av minst sagt extraordinära upplevelser samtidigt som man gör en god gärning och hjälper de människor som lever på plats. Man får arbetserfarenhet och växer, på ett eller annat sätt, som medmänniska och individ i den nutida värld vi lever i. Det är ett fantastiskt sätt att engagera sig, hjälpa till och få en fantastisk upplevelse att bära med sig för resten av livet.

Så efter att läst så här långt så är kanske frågan snarare, varför inte?


Volontärer berättar

Nedan följer information och tips som tre tjejer varit vänliga att dela med sig av gällande sina egna volontärresor och erfarenheter.

 

Den första intervjun är med Caroline som svarade på mitt inlägg som jag skrev i reseforumet på www.Helgon.net.

   Caroline berättade att hon arbetat som volontär en gång på en skola i Ghana under juni och juli sommaren 08. Hon åkte via organisationen volontärresor (Se länklista - Volontärresor) som i sin tur anlitar SYTO. Volontärresor är ingen organisation hon rekommenderar då det är en dyr mellanhand men hon var väldigt nöjd med SYTO som hjälpte henne när hon vid ett tillfälle blev sjuk.

   Caroline stötte på lite svårigheter i början under sin resa och det tog lite tid innan hon lyckades sätta sig in i det Ghananska skolsystemet men med tiden blev det bättre, idag ångrar hon att hon inte stannade kvar längre.

   Angående vem som bör åka och vad som kan vara viktigt att tänka på tycker Caroline att volontärarbete är något för den som är kreativ och vill möta nya människor. Hon tycker att man ska våga erkänna sin egna och landets brister men fokusera på det som är positivt och hon rekommenderar att man passar på att resa runt i landet när man väl är där. Caroline tycker att man ska volontärarbeta för sin egen skull, att få se och göra något annorlunda utan att behöva tänka på ekonomin.

 

Den andra intervjun gjordes via mailkontakt med Jacqueline Jeréz Montes som jag fått kontaktuppgifterna till via organisationen Volontärresor.

 

Jacqueline har liksom Caroline arbetat som volontär en gång. Hon åkte dagen efter sin student i mitten av juni sommaren 08 till Senegal för att arbeta på ett barnhem i två månader. Hon åkte via organisationen Volontärresor. Under sin tid i Senegal bodde Jacqueline hos en värdfamilj som hon kom väldigt nära och hon kände sig trygg hos dem samt hos själva organisationen som låg på plats.

   Den första tiden i Dakar (staden hon bodde i) var rätt tuff och det var till en början svårt att känna sig bekväm i den nya främmande miljön men snart kom hon till rätta och fann flera nya vänner.

   Jacqueline arbetade på barnhemmet 8-9 timmar om dagen, måndag till fredag. Hon fick utföra arbetsuppgifter såsom att städa, mata barnen och leka med dem, tvätta, bädda mm. På barnhemmet fanns 50 barn mellan bara några timmar gamla upp till 2 år.

   Den här resan var en dröm som gått i uppfyllelse, hon hade under större delen av sitt liv velat åka till Afrika och se verkligheten med sina egna ögon och att få hjälpa människor. Idag ångrar hon att hon inte åkte runt för att få se mer av landet.

   Efter sin volontärresa och det hon fick uppleva i Senegal har Jacqueline börjat uppskatta saker och ting mer och att inte ta allt för givet.

Jacqueline tycker att volontärarbete är något alla borde prova på för att få se hur verkligheten ser ut och hur andra människor har det. Att få känna skillnaden mellan att vara turist i ett land och att faktiskt leva, äta, arbeta med och hjälpa de människor som bor där och på så vis också få se de sämre sidorna av landet vilket får en att inse hur bra man själv har det i Sverige. Hon tror också att det är ett ypperligt tillfälle att klippa ”navelsträngen” från allt hemma; familj osv., samt ytterst lärorikt. För egen del var resan det bästa hon gjort i sitt liv.

   Jacquelines tips är att man ska vara sig själv, vara nyfiken, öppen och försöka ge så mycket av sig själv då man på så vis får mycket tillbaka, det kommer man längst på.

 

Den tredje intervjun fördes också över mail med Hanna Dahlgren som jag fått kontaktuppgifterna till via organisationen IAL (Se länklista – IAL).

 

Hanna har arbetat som volontär två gånger. Första gången var hon 19 år och hon arbetade med Cathedral Camps i England (en organisation som arrangerar läger för att jobba med att restaurera katedraler i England). Här var hon i två veckor sommaren -99 och restaurerade, tillsammans med en grupp på 15 personer, Ripon Cathedral i norra England. Hanna som var utbytesstudent i England vid den tiden blev presenterad för projektet av sin värdmamma och då hon hyser ett stort intresse för katedraler var det ett perfekt projekt att ta del av där hon fick hjälpa till med att rusta upp, damma, måla och försköna katedralen.

Det bästa Hanna kommer ihåg med lägret var människorna hon arbetade med. De var varma och öppna och ville dela med sig av sig själva. Idag önskar hon att hon inte skulle ha varit så blyg och istället bjudit mer på sig själv. Hon tror att hon var så inställd på arbetet med katedralen att hon inte insåg att en stor del av volontärarbetet bara är att möta andra människor med olika bakgrunder och att kunna arbeta tillsammans med dem.

   Sin andra volontärresa spenderade hon i Nepal där hon arbetade på en skola utanför Panauti i oktober 2007. Tillsammans med 3 andra europeiska och 6 nepalesiska volontärer målade de om en skola i en liten by. Hon förmedlades till det här projektet via organisationen IAL. Hanna är nöjd med båda organisationerna hon haft kontakt med.

   Alla människor tycker om att få hjälpa till och känna sig behövda och därför tror Hanna att alla trivs med att volontärarbeta. Hon tycker att man ska volontärarbeta får att få uppleva den gemenskap som hon själv är så förtjust i. Att få möta andra människor och kulturer och att tillsammans med dem arbeta mot ett gemensamt mål. Det finns få saker som knyter en samman på samma sätt säger hon. Och känslan av tillfredsställelse när någon kommer och säger att man gör ett bra arbete och visar tacksamhet är ett annat bra skäl.

   Volontärarbete rekommenderar Hanna för alla som är lite öppensinnade och nyfikna. Man behöver inte vara extremt praktiskt lagd eller expert på något sätt, lägerledaren vet att alla gör så gott de kan. Hon säger också att om man inte vill åka iväg i två veckor i sträck eller långt bort, så finns det olika möjligheter till volontärarbete hemma också, det finns många som vill ha hjälp.

   Hanna tycker att om man går och funderar på att volontärarbeta så är beslutet redan fattat, det finns ingen tid att förlora och det är bara att sätta fart och göra det. Hon tror att det kan vara roligare och mer givande om man volontärarbetar med något eller på en plats som man är extra intresserad av.

   

Caroline, Jacqueline och Hanna fick ihop pengar till sina resor genom att söka stipendier, önska sig pengar i studentpresent eller arbeta och tjäna pengar vid sidan om skolan.

 

Intresserad av att läsa de fullständiga intervjuerna? Se kategori: fullständiga intervjuer

Psykosocialt


Det finns åtaliga värdefulla egenskaper som krävs för att kunna arbeta som volontär. Man bör vara flexibel och kunna anpassa sig efter nya levnadssätt, standarder och arbetsförhållanden som kan vara extremt annorlunda jämfört med Sverige. Man måste vara självständig, kunna ta egna initiativ, vara utåtriktad och kunna arbeta i grupp. Men allra viktigast är att man besitter önskan och driften att göra en insats och intresset att lära känna en annan kultur och få samt ge erfarenheter.

 

Förövrigt är det bara att vända sig till den organisation vars projekt man är intresserad av för att få de nödvändiga detaljerna.


Språkkrav


I de flesta fall krävs ett grundkrav på relativt goda kunskaper i engelska men annars är språkkravet inte så stort. Vissa projekt i Sydamerika eller Afrika och Asien kan dock kräva viss baskunskap inom spanska eller franska.

   Självklart är kunskaper inom det språk som talas på plats en stor merit och ytterst användbart.

   Vissa organisationer anordnar även språkkurser om en grundkunskap är av stor vikt för projektet i det land man skall volontärarbeta.


Utbildning och erfarenhet


I de flesta fall krävs ingen utbildning eller yrkeserfarenhet, åtminstone inte på de kortare resorna. Dock så kan det vara en nödvändighet och ibland även ett krav att ha en genomgått en yrkesutbildning och ha arbetserfarenhet inför de längre projekten på 6 månader och uppåt. Utbildningar inom områden som sjukvård, undervisning, socialt arbete, hantverk, bygg etc. finns det ofta stor efterfrågan på.


Ålder


Ålderskravet för att få åka ut på en volontärresa eller uträtta volontärarbete kan variera en del hos olika organisationer eller på olika projekt så det går inte riktigt att sätta en gemensam och slutgiltig gräns.

   Det vanligaste ålderskravet är 18 år som minimum men det finns även de projekt som kräver att volontärerna är minst 21 år eller kanske t.o.m. 25 år. Det finns även de organisationer som vid vissa tillfällen tar emot minderåriga, dock så krävs självfallet målsmans skriftliga tillstånd vid sådana situationer.

   Oftast finns det ingen högre åldersgräns men kan ändå förekomma inom vissa projekt. Det är lite ovanligt med volontärer över 35-40 år.

Det finns även del organisationer och projekt som tillåter familjer att åka. Så om man önskar ta med sig sina barn på en volontärresa så kan detta vara fullt möjligt.


Vem kan göra det?



En bild på volontärer i arbete från Selati Game Reserve, Sydafrika

Nu vet vi alltså vad volontärarbete är för något, vad det innebär, vilka kostnader som tänkas dyka upp och vilka olika projekt som finns. Men frågan återstår, kan/får vem som helst göra det? Denna kategoris information är hämtat från http://www.syoguiden.com/category.asp?BenID=4 bland andra.


Restaurering


Som volontär inom den här kategorin så kan man hjälpa till med att reparera och restaurera gamla byggnader och monument med intressanta och historiska bakgrunder. Detta kan då gälla allt från statyer och kyrkor till teatrar och slott.

   Även här kan det hjälpa om man har en fallenhet för att bygga och fixa. Har man dessutom ett starkt intresse för historia och dess kvarstående bevis, kommer det här att vara en resa man sent kommer att glömma.

   För att exempel se intervjun med Hanna under Varför åka som volontär och volontärer berättar.


Återuppbyggnad


Vid olika naturkatastrofer såsom jordbävningar, orkaner eller översvämningar samt efter krig så kan man som volontär vara med och hjälpa till med att återskapa en plats till sitt forna jag. Man får vara med och återuppbygga hus och byggnader som raserat, vägar som plöjts upp eller broar som fallit.

   Då naturkatastrofer näst intill drabbar varenda världsdel på vår jord så kan man åka varsomhelst, från Kina till Nordamerika.

   Här är det nog en god idé om har sinne för hantverk och snickeri etc. samt lätt för samarbete.


Sjuk- och hälsovård


Liksom inom undervisningen så är efterfrågan på utbildade läkare, sjuksköterskor, tandläkare och barnmorskor som volontärer, stor. Men trots att man inte har någon utbildning inom sjukvård så kan man som vanlig volontär ändå vara till stor hjälp. Man kan hjälpa till på sjukhus med andra livsviktiga nödvändigheter som hygien, dvs. tvätta eller städa. Man kan hjälpa till i köket eller hjälpa patienter med matning, tvättning etc.

   Läkare utan gränser är ett perfekt exempel inom den här kategorin.

   Som sagt är det svårt att kunna hjälpa till här om man inte har en proper utbildning. Men det lilla man kan göra kommer ändå göra en stor skillnad och har man bara viljan så kan man bidra med mer än man tror.


RSS 2.0